Från och med första oktober 2001 måste alla hästar ha pass, oavsett ras. Men frågorna man ställer sig kan vara är: varför måste en häst ha pass? Hur går jag tillväga? Finns det några fördelar med att ha det? Vad händer om min häst inte har pass mm?
Foto: http://www.ungasvh.se
Vad är syftet med pass?
- Man vill vara säker på alla hästars identitet, vid t.ex. hästhandel.
- Det kan hjälpa till för att minska smittsam sjukdomsspridning.
-
Man vill vara säker på att hästen inte har tagit läkemedel innan slaktningen så det hamnar i våra livsmedel.
Hur skaffar man pass?
För att skaffa ett pass till din häst, vänder du dig till din passutfärdande förening, dem kan du hitta här. Är in häst av okänd ras får du vända dig Svenska Hästavelsförbundet ASVH. Vad passet kostar hittar du på respektive förening.
När hästen avlider måste passet ogiltighetsförklaras och makuleras. Du måste även kontakta den förening som har utfärdat passet för att förklara hästen död så den blir avregistrerad.
Vad händer om jag inte har pass till min häst?
Den som ansvarar för kontrollen av hästpass är länsstyrelsen. De kan ge dig order om att skaffa ett pass till hästen, annars kan du bli åtalad.
Märkning av häst
1 juli 2009 bestämdes det att alla hästar som får nytt pass även ska chippas, undantaget är travhästar som istället får frysmärkning. Dessutom får alla hästar ett Universal Equine Lifetime Number (UELN) vid registreringen. Numret är en motsvarighet till ditt personnummer som finns med fram till hästens död. Genom att ha ett hästpass och en chippning gör att det blir lättare att hitta hästen om den på något sätt skulle komma bort.
Importerade hästar ska registreras i Sverige
Även hästar som är importerade ska ha pass. Har den fått det av en godkänd organisation inom EU gäller det och du behöver inte skaffa nytt. Skulle du importera en häst från ett land utanför EU måste du kontakta den förening hästen tillhör, det ska ske inom 30 dagar.
Källa: Jordbruksverket