Annons:
Etikettutbildning-yrken
Läst 8553 ggr
KarolinaNowak
2009-08-27 13:48

Hur blir man en jockey?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Om du inte väger mer än 50-54 kg, har ett brinnande intresse för hästar och dessutom talang för att rida fullblodshästar kan jockey vara ett yrke för dig. I så fall får du också räkna med hård konkurrens.

Arbete

Du måste ha bra kondition eftersom jobbet är tufft och krävande. Du bör vara ansvarsfull och självständig och inte ha något emot att ha oregelbundna arbetstider, tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Du måste vara beredd att resa mycket mellan tävlingsbanorna främst i Sverige. En etablerad jockey rider under högsäsong 4-5 tävlingsdagar i veckan på olika banor i Skandinavien.

Utbildningen till jockey börjar oftast som hästskötare hos en professionell tränare. Tycker tränaren att du har rätt förutsättningar, visar talang och vilja kan du kanske bli lärling hos honom/henne när du fått den erfarenhet av att rida fullblodshästar i träning som krävs.

När man börjar som lärling, för att utbilda sig till jockey, skrivs ett avtal mellan tränaren och lärlingen. Lärlingstiden är 4 år. Du måste ha fyllt 15 år men får inte vara äldre än 30 år. För att få många ritter bör du inte väga mer än 50 - 54 kg.

Under lärlingstiden är du anställd av en tränare för att sköta och rida hästarna i stallet. Dessutom rider du löp.

Efter 4 år som lärling blir du jockey. De flesta är då egna företagare. Det innebär att dina inkomster är direkt kopplade till hur många tävlingsritter du får och hur framgångsrika hästar du får rida. De flesta har avtal med någon/några tränare och träningsrider på förmiddagarna för att sedan rida löpningar ett antal kvällar eller helger under högsäsongen. Under lågsäsongen (vintern) är det oftast bara tävlingar lördagar och söndagar.

Utbildning

Det finns ingen jockey eller lärlingsskola i Sverige. En bra start på karriären kan vara att börja med en arbetsryttarkurs på Strömsholm eller gå The Foundation Modern Apprenticeship Course på British Racing School i Newmarket i England. Det är en 9 veckors kurs som sedan följs av 9 månaders arbete hos en engelsk tränare. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av att rida galopphästar innan du börjar på skolan, men du måste vara mellan 16 och 22 år.

Du kan läsa mer om utbildningen och skolan på www.brs.org.uk
Svensk Galopp förmedlar kontakten till skolan.

Arbetsryttarkursen på Strömsholm är 15 veckor lång och du kan läsa mer om kursen på vår hemsida under utbildning Arbetsryttarutbildning inom galoppsport eller på Strömsholms hemsidor www.stromsholm.com.

Efter att ha gått en av kurserna är det lätt att få arbete hos en svensk tränare. Tränaren avgör när du är tillräckligt kunnig för att bli lärling. Svensk Galopp arrangerar viss fortbildning för lärlingar.

Framtid

I Sverige finns det ca 25 licensierade jockeyer och 5-10 lärlingar. Dessutom konkurrerar ett antal ryttare med främst dansk och norsk licens om ritterna i Sverige. Man får räkna med hård konkurrens, i synnerhet när lärlingstiden är slut.

Lön

Som jockey är man egen företagare. Det går inte att säga hur mycket en jockey tjänar, eftersom lönen helt beror på hur etablerad man är. Det är stora skillnader mellan elitskiktet och de mindre etablerade. En jockey har arvode per löpning och 10 % på inridna prispengar.

Enligt Svenska Lantarbetarförbundet är begynnelselönen för en 18-årig hästskötare eller lärling ca 14.800 kronor.. Du har också arvode för de löpningar du rider. Som lärling tjänar du dessutom 5% på inridna prispengar.

Att tänka på

  • Arbetet ställer stora krav på en god fysik och samtidigt en låg vikt.
  • Arbetstiderna är oregelbundna.
  • Du får resa mycket under högsäsong.
  • Du får räkna med en viss risk för olycksfall.
  • Det är stora skillnader i inkomst beroende på hur etablerad man är.

Källa: http://www.galoppsport.se

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Annons:
ophelia
2009-08-28 14:21
#1

Man får här inte glömma att det även finns Amatörryttare.En Amatörryttare rider löp precis som en Jockey men får endast rida i amatörlopp och får inte ta betalt för sina ritter.Som amatöryttare får man även väga en hel del mera än proffs jockeyn får.

 Amatör ryttaren får gå en utbildning och rida upp för att bli godkänd.

KarolinaNowak
2009-08-28 14:31
#2

Amatör ryttaren är just en amatörryttare och benämns oftast som det. Men du har helt rätt och det ska komma en artikel om det också Glad

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Upp till toppen
Annons: