Annons:
Etikettgaloppsport
Läst 5233 ggr
KarolinaNowak
2009-09-17 16:24

Olika Galoppbegrepp

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. Här kommer en liten guide på vägen. Något begrepp som du saknar på listan? Kommentera i artikeln, så ska vi lägga till det också.

ALL-WEATHER BANA (AW) - Ett banunderlag som används på några banor i England. Liknar dirttrack men har en inblandning av syntetiskt material.

AMATÖRLÖPNING - En löpning där alla hästar rids av amatörryttare. Vikterna i amatörlöpningar är generellt högre än i proffslopp för att även den som inte är byggd som en jockey möjlighet att rida lopp.

AMATÖRRYTTARE - En ryttare som inte får betalt för att rida en häst i löpningar kallas amatörryttare. Många amatörer har andra jobb och rider bara lopp för nöjes skull medan andra amatörer arbetar med hästar men är för tunga för att rida proffslopp. En amatör som vunnit tio segrar i amatörlopp får rida sina egna hästar i vanliga proffslopp.

AMATÖRTRÄNARE - En amatörtränare tränar en eller flera hästar och håller oftast till ute på landet. Till skillnad från en professionell tränare har amatörtränaren vanligtvis inte sin huvudsakliga sysselsättning med att träna hästarna.

ATG - Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG). Ägs till 90 % av Svenska Travsportens Centralförbund (STC) och 10 % av Svensk Galopp (SG).

BLINKERS - "Skygglappar" som används för att få hästar att koncentrera sig på sin uppgift. Kan vara större eller mindre. Det finns också varianter med hål i så att hästen kan se lite bakåt.

CANTER - En samlad galopp som används i hästarnas vardagsträning. När hästarna galopperar till start säger man också att de cantrar till start.

DIRTTRACK (DT) - Ett banunderlag baserat på sand. Finns både på Jägersro och Täby.

DISTANS - Distansen = hur långt ett lopp är. Vanligen ligger distanserna mellan 1000 meter och 2800 meter men det finns både kortare och längre lopp. Upp till 1400 räknas som sprinterdistans sedan talar man om medeldistans/miler upp till ca 2000 meter och över det är det stayerdistans. En del hästar är specialiserade på en distans medan andra kan klara av att löpa på alla distanser.

FAMILJ - Begreppet "familj" används bara till stona, och familjen fortlever bara genom döttrarna. Därför är det endast avkommor till ett och samma sto kallas "syskon". Har de dessutom samma far kallas de "helsyskon". Att beteckna två hästar som syskon enbart på grund av att de båda har samma pappa är felaktigt.

FAVORIT - Den mest spelade hästen i ett lopp, dvs. den häst som spelarna tror skall vinna loppet.

FORMTAL ELLER HANDICAPTAL - Ett tal som värderar hästens prestationer i löp. Sätts av en handicapper och justeras efter varje start hästen gör. Ju högre formtal, desto bättre häst. De bästa hästarna i Skandinavien ligger omkring 90 och det lägsta tal som sätts är 30.

GRÄSBANA (GR) - En bana där hästarna löper på gräs. Kan variera i hård och mjukhet beroende på hur regnigt eller torrt det har varit. De flesta banor i Europa är gräsbanor med vissa undantag.

HANDICAPLÖPNING - En typ av löpning där alla hästar teoretiskt sett har samma vinstchans. Vikterna sätts efter varje hästs aktuella formtal/handicaptal.

HÄCKLOPP (H) - Galopplöpning över en bana med hinder. Det finns två olika typer av hinderlopp, häck och steeplechase. Häck är inte över fasta hinder utan om en häst slår i en häck så ger den efter. I steeplechase är hindren fasta och högre än häckarna.

HÄSTÄGARFÄRGER - Alla hästägare måste inregistrera en tävlingsdress, bestående av tröja och mössa, som skall användas av ryttaren när denne rider ägarens hästar. Färgerna kan inregistreras för ett år i taget eller för livstid. Svensk Galopp har en karta med förslag på dressmönster. Numera gäller restriktiva mönsterregler samtidigt som reklam är tillåten.

JOCKEY - Det engelska ordet för professionell ryttare, som också används i Sverige. Jockeylicens utfärdas av Svensk Galopp. Innan man blir jockey är man lärling i fyra år. Minimiåldern för att bli lärling i Sverige är 15 år. Både lärling och jockey får betalt för att rida i lopp. Det är dels ett fast belopp, dels en procentsats på det pris som hästen springer in.

KLASSISKA LOPP - Klassiska lopp är fem stycken lopp för treåringar som rids över hela världen efter engelsk förebild. I Sverige är det Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Dianalöpning, Derbyt, Oaks och S:t Leger. Oaks och Diana är bara öppna för ston.

KONSORTIUM - Större sammanslutning av hästägare som startar under pseudonym (stallnamn eller liknande). Enligt galoppreglementet skall ett konsortium ha minst två delägare, men uppåt finns ingen begränsning. Sveriges största konsortium, Stall Örtagård, har som mest haft 70 delägare.

LEDVOLT - Den plats där hästarna leds runt och visas upp innan loppet. I ledvolten sitter jockeyerna upp innan hästarna cantras till start.

LINJE - Linjer betecknar generationen far-son. Se också Familj.

MAIDEN - En tvåårig häst som aldrig vunnit ett lopp. En äldre häst som aldrig vunnit kallas novis.

MILER - En häst som har sin bästa distans över medeldistans, eller egentligen över en engelsk mil (1609 m). Milers brukar löpa på distanser kring den "engelska milen", 1600 m.

NEDSTARTSGALOPP - När hästarna galopperar ner till platsen för start, där också startboxarna finns.

ODDS - Det tal som visar förhållandet mellan insatser och utdelning. För att få reda på utdelningen multiplicerar man oddset med insatsen. Oddsen redovisas på särskilda oddstavlor samt på Intern-TV-monitorer vid galoppbanorna.

PROPPAR - Heter egentligen propositioner, och är de bestämmelser som rör varje lopp. I en löpnings proposition framgår vilken typ av häst som får starta i loppet; ålder, kön, antal segrar och insprungna pengar. Distansen, underlag, om det är ett proffs-, amatörlopp eller handicaplopp etc.

PULLA - Från engelskans pull = dra. De flesta galoppörer gillar att springa fort och ligger ibland på bettet för att försöka få lov att springa fortare. Detta kallas för att pulla. En häst som pullar mycket kallas för en pullare.

SPRINTER - En häst som löper bäst på korta distanser. Upp till cirka 1350 meter brukar man kalla sprinterdistanser.

STARTBOXAR - Hästarna lastas i "boxarna" i bredd, sida vid sida, allt efter nummerordning, med lägsta numret på innerspår. Grindarna öppnas samtidigt när startern trycker på en knapp och därmed går starten.

STAYER - En häst som löper bäst på långa distanser. 1950 meter och längre brukar man kalla stayerdistanser.

SUFFIX - De bokstäver som står inom en parentes efter namnet på en del hästar och anger i vilket land hästen är född. T.ex.
(GB)=Great Britain,
(IRE)= Irland,
(DEN)= Danmark och
(USA)= Amerika är några exempel på suffix.
De hästar som inte har något suffix när de startar i Sverige är också födda i Sverige. Startar de utomlands har de suffixet (SWE).

TRÄCKARE - En träckare är den person som gör i ordning hästen före start, leder den i ledvolten och tar hand om hästen efteråt. Som träckare tjänar du ofta en hundralapp eller två.

ÖVERVIKT - När ryttaren inte kan "klara vikten", d v s måste väga ut till löpningen med mer än 0,5 kg mer än vad hästen enligt propositionen skall bära, kallas det övervikt. Övervikten måste deklareras redan vid startanmälan. På tävlingsdagen tillåts ej mer än 0,5 kg övervikt.

Källa: Sida. 20-21 i "Galoppsport - En inblick i galoppens fascinerande värld!"

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Annons:
Linnea
2009-09-18 10:34
#1

Jättebra! Får jag lägga till en? Träcka- leda en häst i tex ledvolten.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

KarolinaNowak
2009-09-18 12:48
#2

#1 Tack.. Ska lägga till den också! Glad

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Upp till toppen
Annons: