Annons:
Etikettberömda-hästar
Läst 3313 ggr
KarolinaNowak
2009-09-23 02:28

Skewball

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Skewball var namnet på en brittisk (eller irländsk) galopphäst, han är mest känd för låtar som skrivits om honom. Skewball är född 1741, och ägdes ursprunligen av Francis, 2:e Earl of Godolphin, men såldes senare. Hans namn är registrerad som "Squball", "Sku-boll", och "Stewball".

Historia om Skewball


Han vann många löp i England, och även ett berömt lopp på Irland. The Irish Turf -kalendern säger att han vann sex lopp som elva åring och känade in en summa på £508, år 1752. Han var då den högst tjänade galopphästen det året i Irland.

Han var efter den berömda hingsten Godolphin Arabian och undan stoet Bandy.

Skewball ska ha varit en vallack, vilket också förklarar varför han sprang som elva åring, det var inte ovanligt att man fortfarande tävlade vid nio och tio års ålder på den tiden. Hingstarna däremot pensionerades tidigare för att börja sin karriär som avelshingstar.

Baserat på hans namn tror man att Skewball var pinto färgad, men han är registrerad som brun i General Stud Book. Man är dock inte säker eller enade om vad för färg han egentligen hade.

Låtar om Skewball

Det finns olika versioner av låtar skriva om honom, de mest vanliga heter antingen "Skewball" eller "Stewball", den sistnämnda är mest populär i Amerika.

asong.gif

Det finns ett flertal olika variationer av de två olika låtarna med olika namn. Olika versioner av dessa låtar kan spåras tillbaka ända till 1700-talet. I alla låtarna så handlar det om att Skewball, i tävlingen, springer mot ett grå sto som kallas antingen Griselda eller Molly. Han vinner tävlingen och trots att det i låtarna sägs vara för att det ledande stoet snubblar innan mål och Skewball springer förbi så ska den riktiga anledningen vara att han helt enkelt var snabbare mot slutet. Det som mest skiljer sig i låtarna är att: där hästen heter Skewball så diskuterar Skewball med jockeyn medan i de låtar där han heter Stewball så beter han sig som en vanlig häst som inte talar.

Källa: Thoroughbred Heritage

Min personliga favorit låt:

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Annons:
KarolinaNowak
2009-09-23 02:39
#1

Här kommer en annan låt om Skewball..

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

KarolinaNowak
2009-09-23 02:39
#2

Och en sista..

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

MattiasNowak
2009-09-23 21:25
#3

Jag föredrar "The Hollies" version, fast den ska helst vara framförd av "Peter, Paul and Mary".

Riktigt skön melodi och allt.

//Mattias - Nowakfoto.se

Sajtvärd för Motorcykel iFokus
Medarbetare på Engelskt fullblod iFokus

Upp till toppen
Annons: