Annons:
Etikettvård-skötsel
Läst 5910 ggr
Strumpan
2009-11-18 20:00

Hästmassage

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Man kan säga att massage är ett eget språk som har funnits långt innan vi ens hade ett skrivspråk. Alla behöver vi beröring oavsett om vi är människor eller djur. Dock har vi människor en fördel, vi kan säga till om vi har ont någonstan. Det kan inte djuren, däremot kan de ge oss tecken på att allt inte står rätt till. Det är våran, människans uppgift att kunna tyda dessa tecken som djuren ger oss.

Historia

Att beröra varandra är som ett eget språk, kontakten mellan nyblivna föräldrar och deras spädbarn, när vi gnider kalla händer och fötter mot varandra, har man ont någonstans stryker man det ömma stället.

Massage sysslade man med långt innan skrivspråket uppkom. Gamla grottmålningar och hällristningar i Egypten, Tibet, i Pyrenéerna, Indien och Kina som är över 15000 år sedan har visat hur länge vi har sysslat med massageterapi.

Hippokrates, läkekonstens fader som levde mellan 460- ca 370 f.kr berättade om hur friktion hade en helande effekt. I medicinsk litteratur står det skrivet av Hippokrates själv, "Massage kan fästa en led som är lös och lossa en led som är för hård".

Massage på hästar har funnits i 3000 år. De forna egyptiernas veterinärer masserade dem och hjälpte dem under deras arbete. Även de gamla grekerna masserade alla sina husdjur, både hästar och hundar. Flavius Arrianos som levde under denna tid rekommenderade alla djurägare att ge dem helkroppsmassage. Resultatet blev att djuren fick glansigare päls, lederna blev smidigare och de rörde sig bättre och de blev helt enkelt trevligare och lättare att ha och göra med.

Man har hittat texter från 1800-talet som instruerar för olika massagetekniker.

Tekniken som vi använder i Sverige idag är utformad av sjukgymnasten och gymnastikläraren Per Henrik Ling som levde mellan 1776-1839. Den kallas "Svensk klassisk massage" och är uppskattad och världsberömd.

Dagens djurmassage kommer ursprungligen från USA. George Taylor tog sig till Sverige och blev lärling hos Per Henrik. När hans utbildning var klar åkte han hem till USA igen och öppnade en massageskola för människor i New York. Under 1900-talets början tog det fart och man började använda Per Henriks metoder på djur. Det visade sig att hans teknik hade en bra effekt på djuren efter operationer, under rehabiliteringen, läkningen påskyndades och ärrvävnaden förbyggdes.

En pionjär inom hästmassage var idrottsmassören och hästmassageveteranen Jack Meagher (1924-2005). Han ses som "hästmassagens fader" i USA, han uppfann en speciell stresspunktsbehandling där han retade spänningarna i hästens olika senfästen. Enligt Jack kan prestationsförmågan öka med 20 % hos hästen med massage.

Svenska Marina Axelson gick utbildning hos Jack Meagher och andra hästmassörer i USA. När hon var färdigutbildad 1993 startade hon kurser i hästmassage på Axelsons Animal Massage School här i Sverige.

Syftet är att förebygga skador

Rörelseorganens sjukdomar i utdömda ridhästar står för när 50 % enligt statistik. Dessutom är det oftast varför veterinärerna anlitas. Detta betyder inte att massage kan hjälpa för allt, men det visar hur viktigt det är att massage kan användas i förbyggande syfte. Det är lättare att ligga steget före och försöker förebygga skador än att behandla har som redan har uppkommit.

Muskelspänningar blir ett motstånd

En knuten hand kan liknas med en spänd muskel. Om du knyter din hand och spänner den så ser du att den blir vit och det är för att allt blod försvinner. Likadant är det med en spänd muskel, blodgenomströmningen stannar upp.

Blodet är som olja för musklerna, det smörjer, när den försvinner klibbar muskelfibrerna ihop sig. Det är det som massören försöker att förhindra/förbättra, massagen ger värme och blodcirkulationen får hjälp att sära på muskeltrådarna och smörjningen kommer igen/tillbaks. Även hela muskler kan bli spända och känns då som en hård bula.

Hitta muskelspänningar

De flesta hästar är bra på att visa när något är fel. Den kan göra motstånd när man ber om en viss rörelse. Upptäcker man det här fort är det lätta att återställa knutor och små spänningar.

Om det får pågå en tid och det istället kan bli en allvarligare kan skadan bli svårare att rätta till.

Kännetecken på muskelspänningar
  • Hästen gör motstånd vid en viss/vissa rörelser
  • Den blir osäker
  • Den vägrar i hoppning
  • Släpar bakbenen efter sig
  • Kastar med huvudet
  • Börjar bocka
  • Fattar fel galopp
  • Den bli obalanserad
  • Tar ojämna steg
  • Blir osäker vid trav i upp - och nerförsbackar
  • Hoppar snett över hinder
  • Visar obehag vid sadling
  • Brist i bogen i rörelserna
  • Den gör sämre prestationer i tävlingar
  • Vill inte lyfta en särskild hov
  • Ojämn i utseendet
  • Gnisslar tänder

Har din häst något av dessa problem behöver det inte betyda att den har muskelspänningar, men de kan vara tecken på att något är fel.

Se på hästar i din omgivning, hur många tycker inte vi är griniga, krångliga, rastlösa, sura eller till och med aggressiva? Det kan vara att de har någon muskelspänning i kroppen.

Vanliga områden som har spänningar

Muskelspänningar kan sitta vart som helst på hästens kropp, men de vanligaste områdena är i nacken, manken, vid armbågen, ryggen, rumpan och på låren och hästens användningsområde har ingen betydelse.

Stor massageyta

Många tror att det är lättare att använda elektriska apparater eftersom det är så mycket yta att massera. Men det är mycket man missar då för trots sin storlek är hästen väldigt känslig för våra händer. Som jag berättade tidigare är massage ett språk och är ett bra sett att kommunicera med sin häst, man kan stärka förtroendet mellan häst och ryttare. Kontakten kommer ofta väldigt snabbt och blir djup. Detta kan inte göras med en maskin.

Trots att hästen kan väga runt 500-600 kg har den en känsligare hud än människan. Genom massagen kan den börja dregla, gäspa, darra, sänka huvudet och läppen börjar hänga, den kan till och med gunga i takt med massagen mm .

Massörens arbete

Det är en konstform att massera för hand, det tar långt tid att finna den känslighet i fingrar och händer som behövs. Det handlar inte om att ha muskler utan att ha tekniken och att kunna stå rätt för att använda sin kroppsvikt. I massage används främst fingrar, handflator och knogar för att kunna trycka, töja och separera hud och muskelvävnad. Det man vill är att få igång blodcirkulationen, ta bort spänningar och smärtor i musklerna. Genom massage kan man lindra gamla muskelskador och hindrar hästen från att röra sig fritt.

Tänk på att om hästen visar tecken på te. x hälta ska veterinär tillkallas för att ställa diagnos, sen beroende på vad det är som har orsakat hältan kan massör massera utifrån vad veterinären har bedömt

En häst som har fått boxvila ordinerat kan må bättre om den får en helkroppsmassage så att bodcirkulationen hålls igång, vilket är en viktig del för självläkningsprocessen.

Inverkan och effekter av massage

Massage bearbetar de mjuka vävnader i kroppen, hud, muskler, bindvävnad, ligamenten, senorna, blod - och lymfkärlen

Massage har visat sig vara av stor betydelse som friskvård, den lindrar och tar bort spänningar och tröttheten i muskulaturen. Smidigheten i musklerna och senorna minskas i ledbrosket. Hästen återfår sin balans och arbetet blir starkare och friare i rörelserna. Det är när muskulaturen blir uttröttat och inte orkar hålla sig spänstiga som skadorna uppkommer.

Man har vetat sedan länge att massage hjälper blodcirkulationen i kroppen. Cirkulationen är en viktig del i kroppen. Den ser till att vävnader får syre, näring och hormoner, utan dessa skulle inte kroppen kunna leva. Man har genom forskning sett att massage även ökar muskelns näringsupptagning. Med hjälp av blodcirkulationen transporteras avfallsprodukter som koldioxid och mjölksyra mm från kroppens alla organ. Man kan se på en häst när den blir av med koldioxid, den börjar gäspa, men kan även börja svettas. Ett tecken på dålig blodcirkulation är muskelsmärtor och trötthet. Hjälper man blodet att ta sig runt i kroppen försvinner oftast smärtorna och tröttheten.

Fungerar cirkulationen blir hästen gladare i sin träning och den återhämtas bättre efteråt. Man har sett att en masserad muskel dessutom återhämtar sig snabbare än om den endast vilar.

  • En bra cirkulation ger en friskare och glansigare hårrem.
  • Stress orsakar muskelspänningar.
  • Tävlingshästar på hög nivå utsetts för mycket stress och vissa hästraser är mer stresskänsliga än andra. Är nervsystemet spänt och stressat kan det ge en negativ påverkan på musklerna, de inre organen och på immunförsvaret. Massage har en lugnande effekt på stressade hästar, det sänker även blodtrycket
  • Efter undersökningar har det visat sig att massage kan hindra ärrvävnad och bindvävssammanväxning i muskler och hud som är skadade och orörliga.
  • Massage hjälper och stärker immunförsvaret så det kan stå emot sjukdomar bättre.
  • Kroppens egna smärtstillande hormon endorfiner utsöndras genom massage
  • Efter att en häst blir behandlad av massage kan den bli trött och lite obalanserad, anledningen är för att den släpper fram tröttheten när spänningarna släppt.
  • En häst som har gått länge med spänningar kan bli lite öm i början efter de första behandlingstillfällena men det vänder och blir bättre när kroppen fått vänja sig med massage.
  • Man bevarar hästens kropp i fysisk kondition och hästens hälsa och karriär med hjälp av massage
Tecken på att din häst behöver massage
  • Muskelspänningar och stelhet
  • Den rör sig annorlunda
  • Muskelkramp
  • Stela och styva leder
  • Svullnader/gallor som funnits länge
  • Visat plötsliga svagheter i ridning eller i annat arbete
  • Dålig blodcirkulation
  • Efter skador på muskler, senor eller ligament
  • Ovanlig trötthet
  • Hästen ser nedstämd ut
  • Ovanligt nervös, stressad
Tillfällen då en häst inte ska masseras
  • Feber, infektioner
  • Akuta inflammationer, bristningar, benbrott, när leder gått ur led
  • Aktiva ledsjukdomar (varma och ömma leder)
  • Hudsjukdomar
  • Vid viss medicinering (massagen kan störa medicinens verkan)
  • Dräktiga ston

Källa: Cattas Hästmassage

Mvh Jenny

Annons:
KarolinaNowak
2009-11-18 21:24
#1

Toppen artikel! Skrattande

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Strumpan
2009-11-18 21:27
#2

Tack, vad glad jag blir Glad. Önskar dock bara att jag hade hittat lite bra foton…

Mvh Jenny

aracing
2009-11-18 22:28
#3

Jättebra artikel! Glad

- Det är aldrig så mörkt som precis innan solen går upp

Medarbetare på Galopp iFokus

Upp till toppen
Annons: