Annons:
Etikettvård-skötsel
Läst 20215 ggr
Strumpan
2010-02-19 23:21

Sjukdomar - Hovböld

Det är under våren och hösten som bakterierna mår som bäst och då orsakar både mugg och hovbölder. När marken är blöt och blir upptrampad upp av hästarna kommer dessa bakterier upp till ytan och kan orsaka infektioner om hästarna har sår

Symtom

När en häst får en hov böld blir den ofta akut halt, ibland så pass att den blir blockhalt. Då vill de inte sätta ner trakterna i marken utan går bara på tårna. Hästen får väldigt svårt att vända sig eftersom den inte vill sätta ner hoven. Andra symtom man kan känna är att det blir en kraftig puls i nedre delen av benet och värme i hoven. Att benet svullnar är inte ovanligt.

Symtomen för hovböld liknar väldigt mycket som vid en hovbensfraktur, men oftast kan en hovslagare gå igenom hoven med en visiteringstång och förhoppningsvis utesluta en fraktur. Skulle det inte vara möjligt måste hoven självklart röntgas.

Orsaker

Uppkomsten av hovbölder orsakas av att bakterier har kommit upp i den delen av hoven som kallas läderhuden. Att en häst trampas på en spik som ger en öppning för bakterierna att ta sig in är inte ovanligt, det räcker med endast ett litet hål för att de ska kunna krypa upp och få fäste

Behandling

För att bli av med en hovböld måste den öppnas och tömmas. För att hitta bölden trycker hovslagaren på hoven med en visiteringstång. Sedan verkar han upp ett hål och tömmer den på var och blod. Det kan vara bra att lägga ett skyddande hovbandage. Beroende på vart bölden har suttit bestämmer hovslagaren om man ska slå på en sko igen eller om den ska gå barfota. En häst som har behandlats brukar ofta visa gott resultat väldigt snabbt. Det är inte helt ovanligt att man kan rida redan dagen efter. Det är viktigt att man håller en god eftervård, med att hålla såret rent. Är ett bandage lagt bör man byta det varje till varannan dag. Kan hästen röra på sig är det bara bra, eftersom en god cirkulation skyndar på läkningen.

Om en häst går med en obehandlad hovböld blir det oerhört smärtsamt för hästen och man riskerar att få en infektion som sprider sig upp i benet.

Våtvarmt omslag

Många gånger vill hovslagaren vänta några dagar med att verka upp hovbölden tills den har blivit mogen. Då kan man påskynda det lite genom att lägga ett våtvarmt omslag runt hoven.

För att göra ett våtvarmt omslag behövs:

• Bomull
• Jodopax
• Plastfolie
• Tidningspapper
• Gasbinda
• Benlinda i bomull
• Plastpåse
• Silvertejp

Späd jodopaxen lite grann och dränk några stora bitar bomullstussar i det. lägg dem sedan i och utanför på hoven, täck även över ballarna. Ta en gasbinda och linda den runt hoven som ett galoppbandage. Linda sedan in hoven i plastfolien och täck över det med tidningspapper. Linda med vanlig gasbinda igen som ett galoppbandage och fäst det ordentligt. Stoppa ner hoven i en plastpåse och täck hela påsen med silvertejpen. Glöm inte undersidan och tänk på att inte dra åt för hårt så att blodcirkulationen stoppas! Låt bandaget sitta i 24h.

Förebygg hovbölder

Om du har en häst som får återkommande hovbölder bör den inte stå på torv, välj istället halm eller spån. Hjälp till genom att hålla hovarna så rena som möjligt. Står din häst i leriga hagar så försök om det är möjligt att dränera, lägga grus eller liknade. Städa undan efter hovslagaren så det inte ligger vassa sömmar på golvet.

Källa: Hippson

Mvh Jenny

Annons:
Upp till toppen
Annons: